vendredi 15 juin 2012

Fabrikimi i vajit aromatik me distilim



Shumica e vajrave aromatik nxiren me metoden e distilimit me avull uji,
pa perdorur substanca kimike dhe me presion te ulet.

Procedura e nxjerjes se vajit aromatik (huiles essentielles) :

Procedura konsiston ne kalimin e avujve te ujit nepermjet kazanit te mbushur me bimen aromatike. 
Avujt e ujit nxjerin esencen e bimes aromatike dhe formojne nje perzjerje gazi homogène. Avujt e ujit dalin nga kazani te ngarkuar me vajin aromatik te marre nga bima, dhe kalojne nepermjet nje  serpentine per tu ftohur dhe per tu kondesuar. Lengu i perfotuar nga kondesimi i avujve, perfundon ne nje essencier (vazo florentin) ku vaji aromatik qe ka densitet me te ulet se uji, qendron siper ujit te distiluar (hydrolat) dhe ndahet nga uji me derdhje si ne fig. me poshte, (elementi 9).

figura : 001

Critères d’une bonne distillation :
 

La distillation est un procédé délicat, exigeant de l’expérience et une surveillance constante. Pour obtenir une huile essentielle de première qualité, les critères suivants doivent être respectés :
  •  Lambiku : duhet te jete ne inox per te evituar oxidet qe formohen nqs do te perdornim baker apo hekur.
  •  Presioni ulet : distilimi duhe te kryhet me presion te ulet, ndermjet 0,05 e 0,10 bar, sepse presioni larte mund te shkaktoje humbje kualiteti. Gjithashtu njgyra e vajit aromatik nxjere nga rigoni ne lulezim varion nga e kuqe e hapur ne te kuqe te te erret nqs do te ngrejme presionin. Djegja e drurit me gjithe lekure dhe me presion e temperature te larte, jep vaj aromatik jo te mire per shendetin.
  •  Koha e distilimit : ajo duhet zgjatur per te perftuar « kompletin » e molekulave aromatike, qe do te thote, gjithe ndarjet qe negjuhe profesionale quhen, « koka »,  « zemra » dhe  « fundi ». Psh., 3/4 e vvajit te rigonit nxiren ne 30 minutat e par,  por duhen dhe 60-80 minuta suplementare, per te nxjere totalitetin e subbstances phénols. Les distillateurs sont payés au kilogramme d’huile essentielle, et c’est pourquoi certains producteurs distillent à haute pression et cessent la distillation après les 25 ou 30 minutes rentables. Très souvent, ces huiles essentielles sont ensuite « rectifiées », c’est-à-dire re-distillées pour les purifier des composants indésirables (points d’ébullition plus élevés) et pour concentrer les composants les plus volatiles. Ce procédé produit des huiles essentielles décolorées avec une odeur moins fine, des propriétés différentes et des effets indésirables accrus. Ainsi, une huile essentielle d’eucalyptus rectifiée pourra contenir jusqu’à 80% d’eucalyptol, mais elle sera plus irritante pour les bronches qu’une huile essentielle d’eucalyptus « complète » n’en contenant que 60%.
  •  Uji : uji qe duhet perdoru per avullin, preferohet te jete uje burimi qe te mos jete i ngarkuar me klore apo kalkere, per te rritur kualitetin.
  •  Konservimi : mbas distilimit vaji aromatik duhet te filtrohet, te futet ne nje ene hermetike dhe te ruhet ne vend te fresket e te eret. Ambalazhimi final per tu shitur, duhet te behet vetem ne flakone qelqi opak brun, ose blu , per te siguruar konservimin e tij, te mbrojtur nga drita dhe oxigjeni.


Tipe te dnryshme per lambik destilimi 

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